Papierknipkunst: De Erfenis van Jan de Knipper en de Heropleving op Urk

03 mrt , 6:00 Nieuws
image 16 674486d65667a

Papierknipkunst: De Erfenis van Jan de Knipper en de Heropleving op Urk

De kunst van papierknippen heeft een bijzondere opmars gemaakt op Urk, dankzij een unieke ontdekking in een oude Bijbel die voor een opleving heeft gezorgd. Het verhaal begint bij Harnold Smit, beter bekend als 'Harnoldschaartje', die zijn innerlijke rust heeft gevonden in deze traditionele ambacht.

Ontdekking van een Nieuwe Passie

Na een levensveranderend ongeluk ontdekt Smit de knipkunst als een uitlaatklep. Hij meldt zich aan voor een workshop bij Henk Kapitein, alias Henk de Knipper, de prominente vertegenwoordiger van papierknippers op Urk. Smit benadrukt de toegankelijkheid van de kunstvorm en moedigt anderen aan om simpelweg te beginnen met het knippen van silhouetten en ontwerpen.

De Opvolger van Jan de Knipper

De traditie van Jan de Knipper, de gerenommeerde Urker kunstenaar die gedetailleerde taferelen uit de Bijbel en het dagelijks leven sneed, wordt voortgezet door Henk Kapitein. Na de ontdekking van Jan de Knipper's werken in een oude Bijbel van zijn oma, raakt Kapitein gefascineerd door de knipkunst en wordt een serieuze papierknipper.

Een Nieuwe Generatie Knippers

De heropleving van de knipkunst op Urk wordt verder gestimuleerd door Kapitein, die workshops organiseert en Urkers warm maakt voor deze ambacht. Jong en oud doen mee aan de creatieve activiteiten en de knipkunst bloeit op Urk als nooit tevoren. Een nieuwe generatie knippers staat op, en de traditie wordt doorgegeven aan toekomstige generaties.

Immens Cultureel Erfgoed

De papierknipkunst, verankerd in de cultuur van Urk, wordt gerespecteerd als immaterieel erfgoed dat gekoesterd moet worden. De trots en toewijding van de Urkers aan deze kunstvorm weerspiegelen de rijke traditie en het gemeenschapsgevoel van het dorp.