Een recent onderzoek heeft opvallende inzichten aan het licht gebracht met betrekking tot inkomensgroei en gendergelijkheid in de gemeente Urk en haar vergelijkbare gemeenten. Uit de gegevens van het CBS blijkt dat het percentage vrouwen dat hoofdkostwinner is op Urk lager ligt dan in gemeenten die sterk op Urk lijken, ondanks een gestage stijging. Bovendien is gebleken dat het inkomen van vrouwen op Urk de afgelopen tien jaar sneller is gestegen dan dat van mannen.
Om als hoofdkostwinner te worden beschouwd, dient iemand in het huishouden meer te verdienen dan de partner. Slechts 3 procent van de vrouwen op Urk overtrof in 2014 het inkomen van hun partner, wat in 2023 toenam tot 4 procent. Hoewel dit een stijging is, blijft het percentage lager dan het gemiddelde in vergelijkbare gemeenten.
Tussen 2014 en 2023 is het inkomen van vrouwen op Urk met maar liefst 54 procent gestegen, van 12.000 euro per jaar naar 19.000 euro. Deze groei was aanzienlijk hoger dan die van mannen in dezelfde periode, waarbij het inkomen steeg van 35.000 euro naar 44.000 euro.
Recentelijk behaalde Nederland een bronzen medaille op het gebied van gendergelijkheid in Europa, alleen achter Zweden en Denemarken. Dit concept verwijst naar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Nederland scoort boven het Europees gemiddelde op diverse domeinen, waaronder gezondheid, geld, werk, macht, kennis en tijd.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft de 15 gemeenten bepaald die het meest op Urk lijken. Deze vergelijking met onder andere Hardinxveld-Giessendam, Bunschoten en Oldebroek wordt gemaakt op basis van politiecijfers en CBS-data. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten in de verschillen tussen Urk en haar vergelijkbare gemeenten op het gebied van inkomensgroei en gendergelijkheid.