Onderzoek toont aan: Gebrekkige isolatie treft veel Urker woningen

31 apr , 22:12 Nieuws
image 11 66c475c3d7206

Gebrekkige Isolatie Treft Urker Woningen

Uit recent onderzoek blijkt dat een significant aantal woningen op Urk kampen met slechte isolatie. Volgens nieuwe gegevens van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO is één op de vijf huizen op Urk onvoldoende geïsoleerd, wat neerkomt op ruim 1000 woningen.

Relatieve Isolatieprestatie

Opvallend is dat eengezinswoningen vooral vatbaar zijn voor slechte isolatie, waarbij één op de vier woningen onvoldoende geïsoleerd is. In vergelijking met soortgelijke gemeenten presteren eengezinswoningen op Urk echter beter, aangezien alleen hier één op de drie eengezinswoningen als 'doorwaaiwoning' wordt bestempeld.

Verschillen tussen Eengezinswoningen en Appartementen

Van alle appartementen op Urk heeft één op de twaalf last van slechte isolatie. Daarentegen is één op de vier huizen juist goed geïsoleerd, terwijl de rest onder de categorie 'redelijk' valt. Opmerkelijk is dat bewoners van appartementen vaker over goede isolatie beschikken dan eengezinswoningbewoners: één op de twee appartementen heeft goede isolatie, terwijl dit bij eengezinswoningen één op de zes is.

Buitenmuurisolatie als Maatstaf

De gepresenteerde cijfers concentreren zich op de buitenmuurisolatie, die meestal goed gedocumenteerd is. De kwaliteit is gebaseerd op het energielabel van elk huis. Huizen van 2013 en later worden over het algemeen als goed geïsoleerd beschouwd, terwijl woningen uit de periode tussen 1992 en 2013 vaak redelijke isolatie hebben. Oudere woningen zonder energielabel zijn in deze analyse niet opgenomen, wat neerkomt op minder dan een derde van de Nederlandse woningvoorraad.

Subsidies en Gevelisolatie

Uit gegevens over subsidies blijkt dat gevelisolatie geen populaire keuze is onder woningbezitters op Urk. In de afgelopen jaar hebben particulieren en verenigingen van eigenaren slechts 3061 vierkante meter gevel geïsoleerd, wat overeenkomt met zo'n 34 geïsoleerde gevels op basis van een gemiddeld geveloppervlak van 90 vierkante meter per huis.

Het isoleren van een buitengevel blijkt minder aantrekkelijk te zijn dan andere isolatiemaatregelen, zoals nieuwe ramen of vloer- en dakisolatie. Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan de noodzaak van een bouwvergunning, die kan leiden tot esthetische veranderingen aan de woning. De kosten varieëren tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie, volgens adviesbureau Milieu Centraal.

Voordelen van Isolatie

Hoewel gevelisolatie initiële uitdagingen met zich meebrengt, zijn de voordelen aanzienlijk. Bij een gemiddelde hoekwoning kan het jaarlijks tot een besparing van 530 kubieke meter gas leiden, wat overeenkomt met ongeveer 750 euro. Ter vergelijking verbruikt een gemiddelde hoekwoning op Urk, ongeacht de isolatiekwaliteit, jaarlijks zo'n 1050 kubieke meter gas.

Vergelijking met Soortgelijke Gemeenten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest op Urk lijken. Onder andere Bunschoten, Barneveld, en Edam-Volendam behoren tot deze vergelijkbare gemeenten. Door data van het Kadaster en de RVO te analyseren, is het duidelijk geworden hoe Urk zich verhoudt tot deze specifieke gemeenten op het gebied van isolatiekwaliteit.