Een Duits jachtvliegtuig maakte ruim tachtig jaar geleden een noodlanding in de klei bij Urk, vanwege brandstoftekort tijdens de oorlog. Deze crashplek van de Messerschmidt kreeg recentelijk een markeringspaal, als afsluiting van het palenproject dat jaren in beslag nam.
In de oorlogsjaren strandden zo'n 27 vliegtuigen in het nog niet volledig drooggelegde gebied. Zowel geallieerde als Duitse vliegtuigen werden getroffen, waaronder Lancasters, Boeings en een Whitley. Deze vliegtuigen kozen de route boven de Zuiderzee vanwege het ontbreken van afweergeschut.
Na het markeren van vijftien wrakken tussen 2011 en 2013, zijn nu ook de resterende twaalf vliegtuigen gemarkeerd. De markeringspaal op Urk markeert het einde van het langdurige palenproject. Egbert de Vos van de Stichting Canon De Noordoostpolder benadrukt het belang van deze afsluiting.
De overleden Teunis Schuurman verzamelde gedurende zijn leven informatie over de vliegtuigwrakken in de Noordoostpolder. De verhalen, gebaseerd op zijn werk, zijn nu toegankelijk gemaakt voor het publiek. De informatie geeft inzicht in de vliegtuigen, routes, noodlandingen en het lot van bemanningsleden.
Het plaatsen van markeringspalen en het documenteren van de crashlocaties wordt gezien als een eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegtuigcrashes. De verhalen zijn te vinden op de website van Canon De Noordoostpolder en dragen bij aan het bewustzijn van het cultureel erfgoed en geschiedenis van de regio.