Herdenking van de Watersnoodramp 200 jaar later: Urker gedichten op Schokland

07 feb , 16:43 Nieuws
image 12 66c475c3b4eee

Herdenking van de Watersnoodramp

Tweehonderd jaar geleden teisterde een grote stormvloed het land en kwamen grote delen van Nederland onder water te staan. Urk overleefde de ramp zonder grote schade; Schokland werd wel zwaar getroffen. Dertien mensen kwamen daar om het leven.

Stadsdichter Cornelis Kapitein draagt tijdens de herdenking op Schokland, op 4 februari, Urker gedichten voor. Daarna wordt de klok van de Schokker kerk geluid.

Historische Ontwikkelingen

Deze watersnoodramp was een van de aanleidingen om het eiland in 1859 te ontruimen, waarbij de Schokkers gedwongen werden om ergens anders te gaan wonen. Een deel van de hervormde bewoners kwam vervolgens op Urk terecht. Sinds 1947, toen Schokland een museum werd in het nieuwe polderland, groeide de betrokkenheid van de Urker bevolking met de geschiedenis van Schokland.

Kunst en Literatuur

Kunstenaar Piet Brouwer en dichter 'meester' Tromp de Vries droegen bij aan de vaste collectie in het museum op Schokland. Stichting Urker Uitgaven publiceerde over Schokland, waardoor de geschiedenis tastbaar bleef voor de volgende generaties.

Bijzondere Band

Stadsdichter van Urk, Cornelis Kapitein, is een nazaat van de bekende Schokker havenmeester Harm Smit. Smit stond bekend als de 'grand old man van de Zuiderzee'. Door zijn rol als ambassadeur van het verlaten eiland Schokland en de sterke verwantschap tussen het verdwenen Schokker dialect en het nog levende Urker dialect, blijft de band tussen Schokland en Urk levendig.