Gemeente Urk verwijdert perzikpitten als ondergrond speeltoestel na mislukte duurzaamheidstest

19 mrt , 6:00 Nieuws
image 24 674486d66c035

Gemeente Urk ziet zich genoodzaakt perzikpitten te verwijderen uit speeltoestelondergrond

In een poging duurzaamheid te omarmen, heeft de gemeente Urk een opmerkelijke keuze gemaakt om perzikpitten te gebruiken als ondergrond voor een speeltoestel in het Wilhelminapark. Echter, na slechts drie maanden heeft de gemeente besloten om de perzikpitten te verwijderen, wegens onvoorziene problemen met de combinatie van de pitten en de speeltuin.

Onvoorziene complicaties met duurzame perzikpitondergrond

Het idee om perzikpitten te gebruiken als duurzaam alternatief voor zand leek in eerste instantie veelbelovend. Met een geschatte levensduur van dertig jaar en een hoge valdempende waarde leken de pitten ideaal voor de speeltoestelondergrond. Echter, de praktijk bleek weerbarstig.

Problemen in de praktijk

Na bijna drie maanden lagen de perzikpitten verspreid over het gehele park, waardoor de veiligheid en het speelplezier van de kinderen in gevaar kwamen. De pitten belandden niet enkel onder het speeltoestel, maar ook op de skatebaan, trapveldje, wandelpaden en grasveldjes, wat talloze valpartijen en ongemak veroorzaakte. Zelfs een leerkracht die regelmatig met haar schoolklas het park bezocht, bevestigde dat de pitten niet op hun plek bleven en dat kinderen ermee gingen gooien.

Lessen geleerd en nieuwe stappen

De mislukte proef met de perzikpitten heeft ertoe geleid dat de gemeente Urk de pitten deze week nog zal verwijderen en de kuil onder het klimtoestel zal opvullen met zand. Hoewel de duurzame voordelen van de pitten niet kunnen worden benut in de speeltuin, zullen ze worden hergebruikt op plekken waar kinderen niet bij kunnen. Op deze manier blijft het organische materiaal toch nuttig en draagt het bij aan een betere bodemkwaliteit zonder risico's te vormen voor speelomgevingen. Het inzicht dat de perzikpitten niet geschikt zijn als speeltoestelondergrond markeert een belangrijke stap in het streven naar veilige en duurzame speelomgevingen in gemeenten.